معاون شهرسازی شهرداری تهران در جریان گزارشی درباره مطالعاتی با محوریت شهرسازی در منطقه ۱۲ به ویژه محله هرندی گفت: جدا از مدیریت شهری ۴۷ سازمان دیگردر رفع مشکلات مسئولیت دارند.
کد خبر: ۱۱۵۶۰۴
تاریخ انتشار: ۲۹ مهر ۱۳۹۴ - ۰۷:۱۸ 21 October 2015
پژمان پشمچی زاده، معاون شهرسازی شهرداری تهران با تاکید بر اینکه منطقه۱۲ با تمرکز بر روی مراکز تاریخی و فرهنگی شهر تهران، هویت پایتخت به حساب می آید، گفت:  همان طور که نمایه را فهرستی از کلیدواژه های ارزشمند می دانیم، اعلام می کنم که منطقه ۱۲ نیز چنین شانسی برای شهر تهران دارد، چراکه دارای بافت تاریخی است که نیاز به عملکردهای خلاقانه دارد و از عدم امکان ساخت مجدد رنج می برد.

ارتقاء زندگی در منطقه ۱۲ با سه رویکرد اساسی

وی با اشاره به اینکه منطقه۱۲ خاطره شهر و مرکز تهران است که اعتباری متفاوت با سایر مناطق را می طلبد، ادامه داد: اگر اقدامی نامناسب در این محله انجام شود منجر به این می شود که سال ها ارتباط شهروندان با گذشته شان گسسته شود. از همین رو طرح ارتقای زندگی در منطقه ۱۲ با سه رویکرد اساسی از سوی شهرداری پیگیری می شود.

معاون شهردارتهران ترمیم ساختار، بازسازی و سیاست های کلان در منطقه ۱۲ را از جمله مسائل مورد پیگیری شهرداری در این منطقه خواند و افزود: شهرداری تهران در یک حرکت منطقی و با انجام مطالعات لازم به اسناد و اقدامات خودش در نقاط مختلف بافت تاریخی و مرکز تاریخی شهر تهران رسیده و اسناد موجود هستند. اما به راستی مسائل ما در مرکز تهران چیست؟

وی با یادآوری اینکه در بعد کالبدی و فضایی منطقه نیز با فرسودگی فزاینده بناها مواجه هستیم، ادامه داد: از یک سو گریز کارکردهای برتر و غلبه کارآیی های نامناسب در این منطقه و از سویی دیگر در ابعاد اقتصادی، عدم تعادل در قیمت ملک ها و زمین به چشم می خورد که سبب شده در شاخص های جمعیتی و فرهنگی معضلاتی به وجود آید. ضمن آنکه غلبه افرادی که نسبت به منطقه تعلقات فرهنگی و منطقه ای ندارند و به نوعی با منطقه ارتباط تاریخی ندارند نیز از مشکلات منطقه ۱۲ و محدوده بافت تاریخی به حساب می آید.

پشمچی زاده تاکید کرد:  در بعد هویتی نیز منطقه ۱۲ از بقایای تاریخی برخوردار است و در بعد کالبدی نشانه های مستحکم شهری نیز داریم.

نباید از کارکرد بازار غافل شویم

وی خاطرنشان کرد: نباید از کارکرد بازار غافل شویم. آن هم در شرایطی که در نظام حرکتی، دسترسی به شبکه راه های کلان شهر و اصلی شهر در ارتباط دوسویه با مناطق دیگر به این منطقه از وضعیت خوبی برخوردار است.

معاون شهردار پایتخت توجه روزافزون به رونق بخشی و تجدید حیات و نقش آفرینی طبقه خلاق در منطقه ۱۲ را پتانسیل قابل ملاحظه این منطقه دانست و افزود:  منطقه ۱۲ در ۶ ناحیه و ۱۶۰۰ هکتار شناخته شده است و مرکزیت حکومتی و اقتصادی و مراکز آموزشی و مذهبی و سیاسی به ارزش این منطقه اضافه کرده است. از همین رو رویکردهای بسیار مهمی در تاریخ صد ساله اخیر نشان می دهد این منطقه تحولات خاصی در دل خود داشته است.

وی تصریح کرد: برای اینکه مسیر درست کار در منطقه ۱۲ را تحلیل کنیم، حتما لازم است که به گذشته منطقه و تاریخی شهر تهران توجه کنیم البته این نکات را در گزارش قبلی نیز دیدیم. به طوری که منشا تحولات کالبدی بصری است و هر یک از دوره ها در یک بخش تاریخی محله تاثیر گذاشته اند.

معاون شهرسازی شهرداری تهران با انتقاد از اینکه در این منطقه الگوهای نامناسب با بافت تاریخی شهر دچار عدم تطبیق کالبدی با سبک زندگی است، به وضعیت نابسامان جداره ها اشاره کرد و گفت: بیش از ۴۷ نهاد و سازمان در موضوعات مرکز تاریخی شهر تهران مسئولیت دارند. نکته ای است که شهرداری تهران مدیریت شهری باید مطالبه کند در واقع ۴۷ نهاد و سازمان در مسائل منطقه ۱۲ ورود نمی کنند چه در مباحث کلان و چه در میانی و خرد.از همین رو صرفا شاهد ورود مدیریت شهری به منطقه ۱۲ هستیم.
 

اولویت مدیریت شهری تهیه طرح هایی با شان محلی است
پشمچی زاده با اشاره به اینکه برای ورود به مسائل منطقه ۱۲ سلسله مراتب مطالعات را رعایت کرده و بر این اساس اسناد راهبردی و سیاست ها را مورد توجه قرار دادیم، ادامه داد: در تلاشیم طرح های شهری متناسب با برنامه ها بررسی و مطالعه شوند. چراکه اولویت مدیریت شهری این است که طرح هایی با شان محلی تهیه شوند و بسته های این زمینه نیز به صورت اسناد قابل ارائه برای دفاع از کارها و فعالیت های شهرداری در دست اقدام است.

وی با یادآوری اینکه اقبال و استقبال از سمت منطقه ۱۲ برای بازسازی فرسودگی ها بسیار کمرنگ است، متذکر شد: مرمت و بازسازی بناهای تاریخی و فرسوده، تامین و ارتقا زیرساخت های شهری، باید در بافت فرسوده ۵۹۳ هکتاری منطقه ۱۲ لحاظ شود. اما شاهد هستیم که استقبال اهالی به دلیل عدم تناسب با ارزش افزوده با نوسازی ها بسیار کم است. از همین رو به جد می گوییم که برای منطقه ۱۲ نمی توانیم یک الگوی کلی که در طرح تفصیلی و جامع است به کار بریم.


در تلاشیم نشانه های هویتی در منطقه را تقویت کنیم
پشمچی زاده با تاکید بر اینکه شبکه معابر و دسترسی های منطقه ۱۲ ارگانیک هستند و نباید به جز مقداری که لزوما برای توسعه شبکه نیاز است به مداخله بپردازیم، خاطرنشان کرد: طرح های موضوعی که سال های گذشته در این منطقه اجرا شده بر کالبد این منطقه سایه انداخته است. از همین رو در تلاشیم نشانه های هویتی در منطقه را تقویت کنیم.

وی با یادآوری اینکه یکی از کلیدهای منطقه پیاده راه ها هستند و اگر می خواهیم منزلت را به منطقه باز گردانیم، باید حیات شبانه را باز گردانیم، خاطرنشان کرد: در نظر داریم هر پیاده راه را همگن سازی کنیم و برای آنان نقاط استراتژیک اندیشیده شود. همچنین در نظر داریم پارکینگ ها را در مبادی ورودی به بافت مرکزی این منطقه تعبیه کنیم زیرا معتقدیم باید اصالت راه به پیاده راه رفتن به منطقه بازگردد.

معاون شهردار تهران با تاکید بر اینکه در معابری که پیاده راه های ارگانیک دارند باید از ورود خودرو جلوگیری کنیم، اعلام کرد: در این زمینه اسنادی تهیه کرده ایم تا امکان سنجی پیاده راه سازی منطقه ۱۲ پیگیری شود. در این زمینه نیز اسناد بسیاری در دست اقدام است که منطبق با اسناد بالادستی است.

وی با اشاره به اینکه ۲۹۲ بنای تاریخی در دستور کار حرایم تاریخی قرار دارد و ۱۵۰ مورد تایید شده و منتظر مصوبه نهایی سازمان میراث فرهنگی هستند، متذکر شد: بسیاری از بناها در حال بازسازی هستند در حالی که عمده این بناها در مالکیت شهرداری نیست. از سویی دیگر ۲۲نقطه تاریخی در مرکز تاریخی شهرتهران وجود دارد که حائز اهمیت هستند.

پشمچی زاده آرامستان های منطقه را نیز بسیار حائز اهمیت دانست چراکه سند آرامستان ها ۴ هفته پیش در کمیسیون ماده ۵ مصوب شد و پهنه ۲۰ و ۲۴ برای حفظ آرامستان ها تصویب شدند.

جنس کار در محله هرندی متفاوت است

وی ادامه داد: در کنار تمامی مشکلات منطقه ۱۲، در محله هرندی جنس کار متفاوت است و نیازمند بازآفرینی کلی و مجدد هست. در این زمینه نیز اقداماتی که در سال های گذشته و سال جاری انجام دادیم در همین راستا صورت گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه با تکیه بر اسنادی که تهیه شده در مسیر روشن و با اتکا به گذشته بافت تاریخی و ارزش هایی که پشتوانه این طرح ها هستند، موارد آماده اجراست، خاطرنشان کرد: امیدوارم تحولی را شاهد باشیم در منطقه ۱۲ اما نباید فراموش کنیم که در این مسیر مدیریت شهری تنهاست. آنهم در شرایطی که مداخله و مسئولیت پذیری سایر نهادها الزامی است.

پشمچی زاده ادامه داد: برای اینکه سطح زندگی در منطقه را افزایش دهیم باید ورود به مشکلات کنونی جدی کنیم. آنجائی که بازار نقش اساسی دارد، به عنوان یک عامل توسعه اماکنی می بینیم که به انبار و تولیدی ها تبدیل شده اند که سکونت را کاهش داده است. پس تا زمانی که سطح خدمات را افزایش ندهیم و زیرساخت ها را فراهم نکنیم که بخش عمده مشکلات را سبب شده اند، مشکلات پابرجا خواهد ماند.

معاون شهرسازی شهردار تهران متذکر شد: تا زمانی که ارزش سکونت را افزایش ندهیم، ارزش سرمایه گذاری در بافت فرسوده معادل با میزان درآمد از بافت فرسوده منطبق نخواهد شد و تا زمانی که این چرخه اصلاح نشود و دو کفه این ترازو به نفع بازسازی منطقه ۱۲ یکسان نشود، وضعیت همین است که می بینیم.
منبع: مهر
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار