کد خبر: ۹۰۳۱۳۶
تاریخ انتشار: ۰۴ مهر ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۶ 25 September 2020

 

 

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، در طول ماه های اخیر نوسانات قیمتها در اکثر بازارهای کشور به وجود آمده و این موضوع عاملی شده تا در نهایت کالا به چندین برابر قیمت به دست مصرف کنندگان برسد.

در این میان تولیدکنندگان مدعی هستند قیمت مواد اولیه و ارز پرداختی به آنها بالا بوده و همین امر باعث می شود تا قیمت تمام شده کالا برای آنها بالا شودو از طرفی دولت هم هیچ راهکاری را تاکنون برای مدیریت بازار به کار نگرفته است به نحوی که شش ماه از سال گذشته و اکثر بازارهای کشور با نوسانات قیمتی شرایط بسیار سختی را پشت سر می‌گذارند.

از میان بازار کالاهای پر التهاب کشور  می توان به خرید و فروش لوازم خانگی اشاره کرد. محصولات این حوزه در طول امسال چندین برابر رشد قیمت داشته اند و دولت نیز نتوانسته با کمک به تولیدکنندگان مانع این افزایش قیمتها شود.

جالب اینجاست بازار قطعات مورد استفاده در لوازم خانگی نیز دچار هرج و مرج شده مخصوصا آن دسته از کالاهایی که از محل واردات تامین می شود و قیمت گذاری مناسبی بر روی آنها صورت نمی‌گیرد. به عنوان نمونه خرید و فروش کمپرسور یخچال این روزها شرایطی را پشت سر می گذارد که هر روز مصرف کننده و تولیدکننده با رشد قیمت بسیار بالای آنها روبرو و ناچار به خرید آنها آن هم با قیمتهای سلیقه ای واردکنندگان هستند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد نیاز سالانه کشور به کمپرسور یخچال 1 میلیون و 500 هزار دستگاه است که بخش زیادی از این نیاز توسط واردکنندگان که تعداد محدودی هستند تامین می شود. البته برخی از تولیدکنندگان بزرگ نیز خود نسبت به واردات کمپرسور اقدام می کنند اما در مجموع واردات این کالا در دست تعداد محدودی از افراد قرار دارد که آنها با مانور قیمتی بسیار بالا در حال فروش کمپرسورها در سطح بازار هستند.

نکته قابل توجه در بخش کمپرسور تعرفه واردات آن است. اگر کمپرسور دارای گرید A و B  باشد باید تعرفه 5 درصدی برای واردات آن درنظر گرفته شود اما اگر گرید کالا C باشد وارد کننده باید 15 درصد تعرفه گمرکی پرداخت کند. عدم نظارت در واردات این کالا باعث شده تا برخی کمپرسورهای فاقد کیفیت را با دستکاری از گرید C تبدیل به گرید A و B کرده و از این طریق وارد کننده با پرداخت تعرفه بسیار کمتر کالا را وارد بازار می‌کند.

بازار لوازم خانگی ,

در حال حاضر با محاسبه نرخ ارز  قیمت کمپرسورها برای واردکننده رقمی کمتر از 29 دلار (700 تا 750 هزار تومان با کلیه هزینه های باربری و گمرکی )تمام می شود اما این کالا با قیمتی بیش از 1 میلیون تومان به دست عمده فروش رسیده و آنها نیز با محاسبه نرخ سود کالا را در اختیار تولیدکنندگان قرار می دهند. 

 عدم نظارت در واردات کمپرسور باعث شده تا کمپرسورهای بی کیفیت، به نوعی با کیفیت معرفی شده و در گمرکات فقط تعرفه ناچیزی را پرداخت کنند. نکته قابل توجه اینجاست سازمان استاندارد نیز خود را متولی بررسی این موضوع ندانسته و عدم وجود آزمایشگاه های مختلف برای ارزیابی کیفیت کمپرسور را بهانه و فقط به ارزیابی استاندارد از طرف کشور مبدا اکتفا می‌کند این درحالی است که اکثر کمپرسورها با دستکاری های جزئی با کیفیت معرفی می شوند.

در این شرایط مصرف کننده با عدم اطلاع از کیفیت کمپرسورها آن را خریداری و روی یخچالهای خود نصب می کند اما عمر این کمپرسورها فقط یک تا دو سال بوده و مصرف کننده مجبور است چندین میلیون تومان هزینه کرده و باز کمپرسور دیگری برای یخچال خود خریداری کند. نکته مهم اینجاست کمپرسورهای بی کیفیت مصرف برق بسیاری دارند و مصرف کنندگان باید هزینه زیادی را بابت استفاده از آنها بدهند.

جولان واردکنندگان در بازار خرید و فروش کمپرسور به حدی رونق دارد که هیچ مسئولی برخوردی با آنها نداشته و آنها در فضایی بسیار آرام سودهای نجومی از فروش کمپرسورهای بی کیفیت در بازار کسب می‌کنند.

بررسی ها نشان می دهد فقط یک تولیدکننده کمپرسور در ایران وجود دارد که روزانه 500 تا 800 عدد کمپرسور تولید می کند البته تولید اسمی این واحد تولیدی 1200 دستگاه است این درحالی است که نیاز بازار سالانه یک میلیون  و500 هزار دستگاه کمپرسور است. 

عدم حضور پررنگ تولیدکنندگان داخل در بازار کمپرسور عاملی شده تا واردکنندگان از این شرایط سوءاستفاده کرده و محصولات را به صورت سلیقه ای و با چندین برابر قیمت به تولیدکننده و مصرف کنندگان ارائه می‌کنند.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار